luni, 10 octombrie 2011

Tragica poveste a unei preafrumoase uşi

"Uneori, o întreagă istorie poate fi spusă dintr-o singură privire.

Închisoarea. Între 1940 și 1944, prizonierii politici ai războiului civil din Spania construiau una dintre cele mai mari închisori din Europa: închisoarea Carabanchel.

În timpul regimului lui Franco, aici au fost închişi unii dintre cei mai cunoscuţi militanţi spanioli pentru democraţie. În 1988, închisoarea a fost abandonată, iar ruinele clădirii aveau să fie folosite drept adăpost de către oamenii străzii. Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale închisorii abandonate a fost realizată de către Alexander Stübner și o puteţi vedea mai sus.

Masacrul. Pe 24 mai 1977, în perioada de tranziţie a Spaniei către democraţie, într-o clădire de birouri din Madrid (situată pe strada Atocha, la numărul 55), avea loc Masacrul de la Atocha. Un masacru soldat cu cinci morţi care a condus la accelerarea legalizării Partidului Comunist.

Uşa. Recent, artistul Alberto de Pedro a folosit uşa clădirii de pe strada Atocha ca suport pentru o imagine reprezentând clădirea abandonată a închisorii Carabanchel. Priviţi. Cuvintele nu îşi mai au rostul…"
Sursa articol: Web Cultura 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu