joi, 24 ianuarie 2013

Vitrine vechi ... uşi vechi





5 comentarii:

  1. Intamplator (sau nu chiar) am studiat cladirea urata din imaginea a doua. La origine n-a fost chiar asa de urata, transformarea fatadei s-a facut probabil in anii '20, n-am gasit dovezi. Insa am gasit imaginea fatadei de la sfarsitul secolului al XIX-lea cand a fost proprietatea lui Jules de Waldberg, un "supus austro-ungar" pe terenul caruia s-a si construit mai tarziu clubul austro-ungar de langa sediul PMB. Inainte de asta casa a apartinut primului partener al lui Marmorosch - Jacob Lobel. E destul de praf facuta si trebuie destula imaginatie pentru a fi refunctionalizata o cladire cu o astfel de compartimentare si cu o astfel de stare tehnica precara. Numai cineva care s-ar multumi cu un profit mic si repartizat pe termen lung cred ca s-ar baga in asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Greu, usor ... aceste cladiri ar trebui totusi restaurate/renovate. Probabil, daca un an nu s-ar cheltui bani pe panselute, banci si lampadare ar fi destui bani sa le puna la punct. Cat despre refunctionalitatea spatiilor, poate ar fi bine sa se aiba in vedere si altceva in afara de restaurante sau pub-uri ... daca spatiile sunt ale Primariilor, as prefera sa fie inchiriate pe sume mai mici catre micii meseriasi sau catre fundatii sau diverse organizatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. mici meseriaşi? profit mic, pe termen lung? cred că glumiţi! în centrul vechi nu se poate decât profit imens şi rapid, (de genul "tun"), de preferat din mâncare şi băutură. altfel, ce rost are...?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca e greu cu ideile privind rentabilizarea. Cladirile sunt cam toate in proprietate privata sau incerta juridic. Pentru ca primaria sa poata interveni direct ar trebui sa cumpere unele dintre case sau, in cazuri extreme prevazute de lege, sa le exproprieze. Nu cred insa ca se va intampla asta astfel ca cel mai la indemana este sa faci o carciuma tocmai pentru rulajul rapid al banilor.
    Am scris ceva inspirat de acest articol.

    RăspundețiȘtergere